Ändrad den Fri, 03 Feb 2023 vid 10:33 AM

Varför skiljer sig mätvärden på min elräkning från mätvärden i EnergyCloud?

Ferroamp mäter importerad och exporterad energi med hjälp av delningsbara strömtransformatorer. Denna mätmetod ger högupplösta mätvärden som t ex behövs för att kunna utföra fasbalansering, däremot ger de inte samma mätnoggrannhet som en fast monterad elmätare.

En annan faktor som kan ge en allt större avvikelse mot elnätbolagets mätare är att det finns olika metoder för att mäta importerad och exporterad trefasenergi vid samtidiga fasobalanser. Ferroamp använder en annan mätmetod än de flesta nätbolag i Sverige varför EnergyHub kan rapportera högre värden på både importerad och exporterad energi än vad elnätbolaget mäter när fasobalanser förekommer i kombination med export.

Ett förenklat exempel:

• Du har en förbrukning på 1000 W på fas 1, 1500 W på fas 2 och 2000 W på fas 3
  • Du har en solproduktion som ger 1500 W på fas 1, 1500 W på fas 2 och 1500 W på fas 3
  • EnergyHub kommer registrera 500 W export på fas 1, 0 W import/export på fas 2 och 500 W import på fas 3
  • Nätbolaget kommer registrera 0 W import/export då exporten på fas 1 tas ut av importen på fas 3

Detta gör att EnergyHub räknar import 500 W per timme (0,5 kWh) och export 500 W per timme (0,5 kWh) medan nätbolaget inte räknar upp någon energi varken importerad eller exporterad.

Skillnaden är som störst vintertid med mindre instrålande sol och system kan balansera kring 0 W i näteffekt under en längre period där det samtidigt sker import på någon fas och export på en annan.

I framtida mjukvaruversioner kommer EnergyHub att även mäta med den metod som används av svenska elnätbolag.

Vi vill ständigt förbättra innehållet i Kunskapsdatabasen och uppskattar därför om du lämnar feedback på våra artiklar. Finns all information du behöver, är det något som borde förtydligas eller saknas information som skulle underlätta installation eller användning av Ferroamp-systemet i allmänhet?  Feedback lämnar du genom att svara på om artikeln var till hjälp nedan.

Om du behöver komma i kontakt med Ferroamp för teknisk support eller frågor om systemet gör du detta genom att skapa ett ärende här.