Vad är State of Charge (SOC)?

Ändrad den Fri, 25 Nov 2022 vid 10:23 AM

Svar:

SOC (State of Charge) eller laddningsnivå som det kan översättas till på svenska, är precis som det låter ett begrepp som i procent beskriver hur pass uppladdat ditt batteri är. Det uttrycks i procent av batteriets totala lagringskapacitet. När batteriet är helt fullt är SOC = 100%, när det är helt tomt är SOC = 0%. I Systemkonfiguration kan du ställa in vilka SoC-gränser som ditt batteri ska jobba emellan. Här är det dock viktigt att tänka på att t.ex. visa batterier inte mår bra av att laddas ur till 0 % och att vissa batterier kan generera mycket värmeförluster vid laddning till 100 %. Detta beror på batteriernas kemiska sammansättning. För att enkelt ställa in rekommenderade SoC-gränser för ditt batteri rekommenderar vi att du använder vår Batteri Wizard som du kan läsa mer om här.