Vad är en solsträng?

Ändrad den Fri, 04 Nov 2022 vid 09:20 AM

Svar:

En solsträng eller solpanelsträng är ett antal solpaneler som är kopplade i serie.

Solpaneler seriekopplas i stort sett alltid för att nå upp i en högre spänning vilket i sin tur minskar kabelförlusterna. En SSO har en minsta startspänning på 100 V vilket innebär att det i princip alltid krävs minst 3 stycken seriekopplade paneler i serie för att nå upp i tillräcklig spänning för att SSO:n ska starta.

Exempel:

Vid seriekoppling ökar spänningen men strömmen är konstant.

Om vi kopplar 5 stycken paneler med en Impp på 11 Ampere och en Vmpp på 37 Volt i serie så kommer solpanelsträngen ha en ström på 11 A och en spänning på 185 V.